TOD: Bei dem Rätsel um die Toten auf dem Friedhof geht es hauptsächlich um den Umgang mit den Lebenden

Nita ist freie Journalistin und Kritikerin für MODERN TIMES.
Email: olivianita@outlook.com
Veröffentlicht am: 2020
City of the Dead (Ciudad de los muertos)

Miguel Eek ( Spania)

Stadt der Toten viser hverdagen på kirkegården Cementerio de Palma, som ligger i Palma de Mallorca. Vi følger livet der gjennom et helt år. Det høres kanskje ikke festlig ut, men filmen er en observerende dokumentar med både humor og dybde som byr på mer enn hva vaskeseddelen lover.

Vi får et innblikk i de mange arbeidsoppgavene til medarbeiderne i begravelsesbyrået og på kirkegården, og samhandlingene med de pårørende som kommer for å begrave sine nærmeste, besøke sine kjære eller ta et siste farvel. Stadt der Toten er en varm film som stikker hull på enkelte fordommer og frykt som vedrører det aller siste stoppestedet i et menneskes liv: kirkegården.

Å være menneske

Kameraet fanger – både nyansert og med innlevelse – hva det innebærer å jobbe dag ut og dag inn tett på det faktum de fleste av oss nødig vil tenke på: erkjennelsen av at vi alle skal dø.

I møtet med José (salgsagenten fra begravelsesbyrået), begravelsesagentene David og Sergio, gartnerne Jaume og Mohammed, José Luis fra krematoriet, vakten Gabi og vaskehjelpen Manuela innser vi at virkeligheten og døden er overraskende lite skremmende og en naturlig del av det å være menneske.

Abonnement NOK 195 / Quartal

Noen ganger er dagene fylt med dramatikk, ofte er det humoristiske episoder, og daglige rutiner og interaksjoner foregår gjerne med eller rundt de avdøde. Det å observere de ulike medarbeidernes vanlige gjøremål gjør at vi innser hvor nødvendig, uunngåelig og meningsfylt arbeidet deres faktisk er.

Det handler egentlig mest om å håndtere de levende, mennesker i sine mest sårbare øyeblikk, der maskene faller og det eneste som er igjen, er kjærlighet og
sorg.

Å jobbe med de avdøde er et teamarbeid. Det innebærer dager fylt med rutineoppgaver, stille øyeblikk der det ikke skjer stort, men også noen dager som er mer travle enn andre. På allehelgensdag må de ansatte på kirkegården håndtere et stort antall besøkende; da kommer pårørende med blomster for å pynte gravene til sine kjære.

At noen går ut av tiden, innebærer både administrativt arbeid og en rekke praktiske oppgaver som må løses, samt en lang rekke beslutninger som må tas. Kirkegården kan like gjerne sammenlignes med annen …


Lieber Leser. Sie haben bereits die 4 Gratisartikel des Monats gelesen. Wie wäre es, wenn Sie MODERN TIMES unterstützen, indem Sie online ein Rennen zeichnen Zeichnung für freien Zugang zu allen Artikeln?


Hinterlasse einen Kommentar

(Wir verwenden Akismet, um Spam zu reduzieren.)